Tenyésszünk telivért

Tenyésszünk telivért

A térdproblémák makacs dolgok

2022. január 10. - Lusta_Dick

Ma már teljesen máshogy csinálnám, legalábbis így gondolom. Szóval Futrinka az érkezésekor, mivel egy aktív tréningben lévő lóról volt szó, adás-vételi vizsgálat nem történt. Miután megérkezett Alagra a ló az első munkák után már jelezték a munkalovasok, hogy folyamatosan ugrásvált, vagy keresztez a ló és szörnyű lovagolni, majd néhány nappal később pedig aggódó telefonok érkeztek, mert a lónak a kiakadva maradt a lába a boxban. 

Két különböző orvosi vizsgálat is történt, pontosan két különböző mentalitású állatorvost kértem meg, hogy nézze meg a lónak a lábát és egy patella fixációs problémára hívták fel a figyelmemet, ami lényegében az, hogy a lónak a térdkalácsa és a csánkja rögzült állapotban marad. (A ló állva tud pihenni és aludni olyan módon, hogy az úgy nevezett patellahurkot beakasztja és így izommunka nélkül tud pihenni.)

A rövidtávú megoldást az hozta, hogy minél több lassú munkát kellett végezni a lóval, hogy a négyfejű combizom minél erősebb legyen. Továbbá figyeljük a lovat és egy olyan tesztet végezzünk el, ha romlani látjuk az állapotát, hogy a beakadt térdkaláccsal rendelkező lovat megvezetjük előre, majd amikor kiakadt a patellahurok 2-3 lépést tegyünk vele előre és utána állítsuk meg és próbáljunk meg tolatni a lóval, ha ekkor beakad a patellahurok, vagy nem képes erre a ló akkor baj van és orvosi segítségre van szükség, ha tud hátrafelé menni, akkor a körülményekhez képest jó állapotban van. 

Mit is tapasztaltunk ebből a versenyeken?

Ha a galopp versenyeket nézzük, akkor a próba galopp (a tribün előtt a versenyintézőség előtt vágta jármódban el kell menniük a lovaknak a verseny előtt) alatt a hátsó lábaival nagyon kicsiket nyújtott és kb olyan hátsó láb mozgása volt mint Pepe Lö Picinek:

Na, amikor így ment ki a startgéphez már tudtuk, hogy ez sem a mi napunk lesz, szerencsére a 2020-as szezonra egész jó állapotba tudtuk hozni a lovat, erre jó volt a Covid a helyzet, hogy később kezdtünk, így több időnk volt. 

futrinka_alag_2020_aprilis.jpg2020. április Alag

Szóval visszatérve arra, hogy miben tapasztaltuk, hogy akár az egyik napról a másikra a problémákat. A ló sebességét meghatározza, hogy mekkora mértékű a vágtahossza és ezt milyen gyorsan tudja megtenni. Van egy fantasztikus fényképünk, amikor 2020. december 25-én az azévi utolsó verseny nap előtt készült. Ekkor nagyon bizakodóak voltunk, hogy akár egy győzelemmel fejezhetjük be és vonultathatjuk vissza a lovat. Természetesen nem jött össze és be kellett érnünk egy 5. helyezéssel, de így is szép volt. 

A vágtahosszt szögben szokás mérni a telivéreknél. Vannak olyan cégek, akik állatorvosok segítségével kimondottan a testtájék alakulásokat és a vágtahosszt figyelik és vizsgálják az ún.: Breeze up árveréseken, hogy ezzel segítsék a vevőket a döntéseikben. A vágta hossz mérése akkor történik, amikor a ló a lebegés fázis utáni talajfogási pillanatban van azaz a külső első láb van földön. A fénykép amikor elém került, akkor pont az fogalmazodott meg bennem, hogy legalább fél éve nem láttam ilyennek a lovat. 

snoopy.jpg

Ez a ló, ami akkor élete fizikális kiteljesedésébe volt és olyan vágtamunkát mutatott, mint előtte már nagyon rég sajnos 3 nappal később nem tudott teljesíteni. Csatolok egy újabb képet ez egy régebbi verseny videó, ebben tudtam látványos különbséget mutatni ehhez képest. Ez egy 2019 tavaszi verseny.

y2mate_is_2019_05_19_03_futam_torokszentmiklosi_dij_iii_kat_-l1zogcyvruy-1080p-1641562400709_moment.jpg

Mit is lehet csinálni a patella fixációs problémával? Ezt a részt Dr. Molnár József tollából kell ollóznom, mert nem magamtól vagyok ilyen okos. 4 megoldásra van lehetőség. Az első és legegyszerűbb, hogy megfelelő lovaglással a négyfejű combizmot fejlesztjük és ezzel valamelyest javítjuk a helyzetet. A következő lehetőség egy injekciós kezelés segítségével történik, ekkor a térdkalács szalagjainak beinjekciózása begyullasztja és zsugorítja a szalagokat, minek következtében a patellahurok nem akad fel olyan mértékben, hogy ne lehessen leemelni. A maradék kettő pedig két különböző műtéti eljárás, de általában a beinjekciózás júl működik és nem kerül sor a műtétre. 

Majd most jöhet a kérdés, hogy utólag ez miért okoz problémát, ha eddig együtt tudott élni a ló ezzel a problémával, akkor miért javítunk rajta. Az egyik a Futrinka életminősége, ami nem mindegy, hogy milyen, ha képes volt egy év alatt tulajdonosi prémiummal együtt közel 2.5 millió forintot keresni úgy, hogy egy hendikep lóról beszélünk, akkor megérdemli, hogy jól tartsuk és vigyázzunk rá, a másik pedig a fedeztetés és a vehem kérdése. Születéskor egy csikó tömege átlagosan 50 kg, ez egy olyan plusz terhet jelent egy kancának, ami nem mindegy, hogy egy közel egészséges lábszerkezetű lóként kapja meg, vagy úgy, hogy a fekvés felkelés stb problémákat okoz.

Egy kis kiegészítés, a galopp világából. Van egy fantasztikus kép amin a világ legjobb lovai láthatóak és mérték az vágtahosszokat. Sajnos nem túl nagy felbontású de a lényeg látszik!

letoltes_1.jpg

Forrás: Facebook Vet Physio Phyle

Itt pedig Secretariat és American Pharoah összehasonlítása látható, ezt a Coolmore istálló egy munkatársa készítette.

cledssswcaa4sxr.jpgForrás: Twitter Tom Magnier/Coolmore

Verdikt ezzel a témával kapcsolatban. Fontos a jó állapotú egészséges ló és ha tehetitek tegyétek meg a legtöbbet, hogy az életminősége jó legyen. Sok olyan dolog van, ami kívánatos egy versenyló esetében köztük az is, hogy minél nagyobb legyen a vágtahossza, de mindig van egy de, amikor a lónak van egy extra képessége és ha megnézzük fentebb a képet ott van Seattle Slew, vagy a nagy Man o'War, akiknek a vágtahossza egyáltalán nem kiemelkedő sőt. Mégis a világ legjobbjai közt tartjuk őket számon és lehet, hogy többször láthattunk Futrinkától olyan mértékű vágtát, mint például a nagy Barbarotól lehet megnézni archív videókon mégis Seattle Slew neve mellett van a Tripce Crown nem a mienk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolteliver.blog.hu/api/trackback/id/tr5516806374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása