Tenyésszünk telivért

Tenyésszünk telivért

Az első lépések

2022. január 05. - Lusta_Dick

Futurist Fashion 2019-ben került a látókörömbe. Már előtte egy másfél évvel elkezdték ismerősök rágni a fülemet, hogy futassunk galopp lovat próbáljuk ki magunkat, majd a 2019-es esős tavaszi food truck showt külföldi barátaimmal átmulatva megszületett a döntés próbáljuk meg. 

Miután az elvi támogatás megvolt a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoktól először egy másik sárga kancát szerettünk volna, majd nem sikerült sajnos dűlőre jutni és a ménesvezető felajánlott két lovat egy pej heréltet és egy sárga kancát, mivel kanca párti ember vagyok, így egyértelmű volt a döntés, hogy ő fog megérkezni hozzánk. 

62596896_689493644837637_4415112920136941568_n.jpgAz érkezés után miközben ismerkedik a szomszédjával Fait Floressel

2019 és 2020-as évet végigversenyezte a lovunk Futurist Fashion, majd ménesbe vonult az utolsó versenyt követően, de részletezzük egy kicsit a verseny karrierjét!

2014-ben született és a 2016-ban a ménesbirtok által alkalmazott szlovák trénernél lett belovagolva, majd mivel a tréning istálló ekkor Szlovákiában volt, így jellemzően néhány futástól eltekintve ott próbálkozott eredményt elérni. Mondhatjuk nem túl nagy sikerrel, majd 2017-ben három évesen Zala Csabánál kötött ki a ló, ahol egy IV-ed osztályú hendikepben Nagy Tamással a nyeregben azonnal győzedelmeskedni tudott. Majd 2019 május végéig 3 futás kivételével mindig pénzes helyre ért oda és megtartották egy pénzkereső hendikep lónak Futurist Fashiont. 

Itt kezdődik a mi közös utunk 2019 májusában. Logisztikai és egyéb személyes dolgokat átrágva úgy döntöttünk, hogy Alagon fog készülni a ló. Az első futása nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, egy elhibázott tulajdonosi és tréneri döntés eredménye volt az a 6. hely. Sajnos egészségügyileg nem volt rendben a ló. Itt egy picit meg is állunk, hogy mik voltak a tapasztalatok. A munkalovas lányok, akik lovagolták a kancát (köszi Kata és Tamara) folyamatosan arra panaszkodtak, hogy akár gyors akár lassú vágta munkában is sokat ugrás vált a ló és nagyon sokat keresztez, mert az első lábaival tartja a sorrendet, de a hátuljával átugrik. A másik problémát pedig az jelentette, hogy nagyon rosszul evett, szénát csak-csak de abrakot tápot annál kevésbé. Korábban, amikor félvér jellegű lovakat tartottam meg se fordult a fejünkbe az, hogy gyomorfekély, pedig díjugratásban versenyző lovak voltak, de nem voltak érzékenyek ilyen szempontból egyáltalán. Így a Derby napi gyenge teljesítmény után kértünk egy állatorvosi felmérést, hogy mi miért lehet. Az evés problémát gyomorfekélyre való kezelés oldotta meg a láb problémát pedig a minél több lassú munka és izom felvétel, mert a bal térdénél az egyik szalag meg van nyúlva, így a térdkalács rögzülni tud pihenéskor és ez okozta ezt a jellegű negatívumot.

Ezeket a dolgokat ahogy tudtuk javítottuk és elindultunk egy javuló úton, és két második egy harmadik és három negyedik hely után novemberben feltehettük az I-re a pontot és fölényesen győzedelmeskedett a kis kancánk egy III-ad osztályú hendikepben. Két héttel később még a szezonzárón futott, akkor már egy II-od kategóriás versenyben indult és harmadik helyezést ért el. 

Az első győzelem!

 

A 2020-as év elején az alapozást sikerült a sajnálatos COVID helyzet miatt elhúzni, így csak május végén kezdődött a versenyszezon, viszont ez nekünk jól jött, így egy II-od osztályú hendikepben kezdte az évet, ahol a második helyezést érte el, majd két héttel később egy III-ad kategóriás korteher versenyben már az aznapi mezőnyt távolozva győzte le! 

Ezután kipróbáltuk a lovunkat magasabb kategóriákban, ahogy magunk közt mondtuk és ahogy mi megéltük "megye kettőből felmentünk a bajnokok ligájába". Így néhány héttel később már az 1.300.000 forint összdíjazású Szenttamási díjban indultunk. Egyik irányból nagyon bizakodóak voltunk a másik irányból, amikor a jártatóba néztük a mezőnyt sejtettük, hogy ez nem rólunk fog szólni. A negyedik helyen futott be a lovunk és óriási büszkeséggel töltött el, hogy Listed kategóriás versenyben sikeresen szereplő Cirfandli, az egyik legeredményesebb sprinter Báthory vagy a nemzetközi szintéren is sikeresen szereplő Dante's Peak mögött ért be! Ezután egy elit osztályú hendikepben is hasonlóan azaz a negyedik helyen teljesített. Ezekután szeptember 13-ig kellett várnunk az újabb diadalig. Az év hátralevő fele nagyon vegyesen telt a térd probléma és a hideg időjárás kéz a kézben járt, így azt megköszönhetjük a lovunknak, hogy mindig hozott pénzt, de vagy második lett és igazából reálisan nézve nem is volt több esélyünk, vagy ötödik. 

Az utolsó verseny után két nappal, mivel a ló bérlemény volt, így vissza kellett adnunk és visszaszállítottuk a dióspusztai angol telivér ménesbe.

134003254_1109478236172507_835870736207103353_n.jpgAz ajtó mellett, mert mindig az az érdekes, ha történik valami. 

Nagyon sokat tanultunk és tapasztaltunk attól, hogy az ember egy lónak a tulajdonosa nincs vége a feladatainak azzal, hogy a trénernek befizeti a havi összegeket, amiket kell. Ahhoz, hogy stabilan jól teljesítsen a ló nagy odafigyelésre van szükség.

A versenyzéshez óriási segítséget nyújtott az Eggersmann tápok magyarországi forgalmazója Szili Sándor és az Equery ügyvezetője Meszter Roland, továbbá nagyon nagy szakmai segítséget kaptunk Deák György úrtól a MAFE akkori elnökétől és nem szabad a lovasokról, lovászokról sem megfeledkezni, akik nélkül nem működött volna ez az egész.

Köszönöm csapatunknak ezt a fantasztikus 2 évet Tamás, Zsuzsi, Fanny, László, Gergely!

Folytatjuk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolteliver.blog.hu/api/trackback/id/tr8416803320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása